Районний семінар вчителів хімії

2018-02-16

Сьогодні постає питання організації освітнього процесу з точки зору компетентнісного підходу, а отже, й проблема компетентнісного підходу до управління процесом навчання є надзвичайно актуальною.

Питання традиційного навчання «Чому навчати?», стає менш актуальним. Компетентнісний підхід робить акцент на діяльнісному змісті освіти, що вимагає іншої постановки питання, а саме : «Яким способам діяльності навчати?» Саме такій проблемі був присвячений районний семінар вчителів хімії, що проходив в нашій школі напередодні -16 лютого.
Семінар був дуже особливий, адже крім методиста відділу освіти Маневицької РДА Галини Чеб , яка опікується учителями хімії в районі у нас були гості.
Районний семінар з хімії відкрила Валентина Книш - начальник відділу освіти Маневицької РДА та Володимир Козачук - методист відділу освіти . Вступним словом Валентини Книш було про актуальність впровадження нового освітнього простору у школах та звернена увага була також на деякі напрями Концепції Нової Української Школи.
Ідеєю семінару було - «Формування предметних компетентностей учнів під час виконання навчальних проектів з хімії». Ключовим елементом семінару був - майстер-клас з вчителями району, який провів Віталій Петрук на тему:«Компетентнісний підхід у викладанні хімії». Під час майстер-класу вчителям було запропоновано побути в ролі учнів і на особистому досвіді оцінити ефект від різних форм роботи на уроці хімії. Особлива увага була приділена диференціації освітнього процесу в межах уроку та формуванню ключових компетентностей під час розв’язування компетентнісних задач та виконання міні-проектів.
Друга частина семінару була проведена у формі практичного тренінгу «Інформаційно-комунікаційні технології, як засіб формування ключових компетентностей на уроках хімії». Під час практикуму вчителі могли оцінити, які можливості надає використання ІКТ в освітньому процесі, як зі сторони вчителя так і учня. Вчителям була надана можливість особисто протестувати, які програмні засоби і як можна використати для організації освітнього процесу, як на уроці так і в позаурочний час. Зокрема, було продемонстровано як можна використовувати можливості мережі Інтернет для організації дистанційного навчання та проведення різних ігрових форм роботи, наприклад таких як Веб-квест, автором якого є сам учитель хімії Віталій Петрук.
Підсумок семінару зробила Галина Чеб - методист відділу освіти Маневицької РДА, яка акцентувала увагу на важливості даної теми .
Отже, ми побачили, що саме така форма проведення районних семінарів і варта уваги, адже тут не було наіграних чи заучених наперед уроків, а був дійсно майстер-клас, напрацювання і, взагалі, ДОСВІД учителя , яким Віталій Петрук поділився з колегами. Я думаю, що нашим "гостям-хімікам" було на що подивитись і чого повчитись.

Світлина від Віти Ковбасюк.

Світлина від Віти Ковбасюк.

Світлина від Віти Ковбасюк.

Світлина від Віти Ковбасюк.

Світлина від Віти Ковбасюк.

Кiлькiсть переглядiв: 295

Коментарi